Stránky

pondelok 15. augusta 2011

Prečo priberám, keď nejem???!!!!


Dnešný blog bude o papaní, teda o nepapaní a veciach s tým súvisiacich.

Veľmi častá otázka, ktorú dostávam ja, a pokiaľ viem, aj ľudia v mojom okolí, je:
„Prečo nechudnem, keď jem tak málo/jem raz do dňa?“
      Pozrime sa na to, čo sa deje s telom, keď jeme málo alebo nepravidelne.
     
      Telo je stroj. Či sa vám to páči, alebo nie, je to stroj. Na to, aby fungoval, potrebuje palivo. Tak, ako sa s autom nedostanete ďaleko, keď nenatankujete, tak aj telo potrebuje prísun energie na to, aby mohlo fungovať.

     Ak jete nepravidelne, telo sa nastaví na „hladovkový režim“. Veľká časť toho čo zjete, bude uložená vo forme tuku. Je to taká príprava nášho tela na horšie časy. Podobne sa zvieratá zásobujú na zimu tak, že pekne papajú, aby sa obalili tukom.
     
Ak vynecháte jedno jedlo, (áno, čo i len jedno jedlo) dochádza k zmenám v tele.
Výsledkom je, že vaše telo ťažšie spaľuje tuky. Reakcia na vynechané jedlo je zvýšenie stresového hormónu. Na to telo reaguje vypustením uskladneného glykogénu z pečene, aby sa zvýšila hladina cukru v krvi.
Opakovanie takéhoto jo-jo efektu medzi nízkou a vysokou hladinou cukru v krvi spôsobuje ešte viac stresu v tele.
Ak jeme veľa sacharidov, telo musí produkovať inzulín, aby vyrovnal (znížil) hladinu cukru. Vynechanie jedla, alebo konzumácia malého množstva tiež zvyšuje hladinu inzulínu. Telo si myslí, že sme v stave hladovania, a tak sa snaží uložiť energiu vždy, keď je to možné.
Ak máte aktívne svalstvo, ak ho používate, inzulín uloží cukor vo svaloch. Ale ak ich nepoužívate, alebo ak sú svalové bunky plné, kalórie navyše skončia v tukových bunkách. Tu len podotknem, že je dôležité prepojiť vašu snahu schudnúť so správnym cvičením.

Tuk v oblasti bokov je znakom, že ste sa stali „odolný“ voči inzulínu. Práve táto odolnosť, môže viesť k cukrovke II. typu.
Tuk v oblasti brucha je zase znakom, že máte veľa kortizolu v tele, čo je stresový hormón. Tu opäť zopakujem, že prejedanie sa, ako aj konzumácia malého množstva jedla je STRESOVÝ FAKTOR pre telo.

Ďalšou  reakciou na vynechanie jedla, alebo malého množstva je väčšia produkcia enzýmu na ukladanie tuku – lipogénu.
Pri zvýšenej tvorbe týchto lipogénov sa znižuje produkcia enzýmov, ktoré spaľujú tuky – lipolytické enzýmy. U žien je táto reakcia výraznejšia ako u mužov !!!

Telo je nastavené na prežitie. Ak jete málo, bude hľadať spôsob ako prežiť. Tuky sú skvelý zdroj energie, ale na to, aby ich telo mohlo spracovať, musí vynaložiť veľa energie. Oveľa jednoduchšie pre telo je použiť svaly. Rozbiť ich a využiť ako energiu. Takže doslova začnete pojedať sami seba. Telo ďalej ukladá tuk (na horšie časy) a spaľuje svalstvo.

Ak ste schudli na nejakej nízkokalorickej diéte, je dosť možné, že ste stratili veľké množstvo svalov. SVALY SPAĽUJÚ ENERGIU.  Strata svalstva = spomalenie metabolizmu = spálenie malého množstva energie = vyššia šanca, že naberiete váhu, ktorú ste stratili späť. Tu začína tradičný JO – JO efekt. 

Pán Paul Check vo svojej knihe Ako jesť, hýbať sa a byť zdravý (How to eat, move and be healthy) uviedol veľmi zaujímavý príklad.
Predstavte si trojuholník so špicom smerujúcim nahor a širokou základňou dole. Ak je naše stravovanie podobné takémuto trojuholníku (raňajky: káva, obed: niečo mále, lebo nestíham/prípadne nič, lebo nestíham, večera: typu „akcia - čo nemá nohy a neujde, zjem“) budeme tak aj vyzerať - úzke ramená a široké boky.

Otočme teraz tento trojuholník špicom nadol. Raňajky: veľké jedlo, ktoré nám dodá silu a energiu. Desiata a olovrant medzi jedlami. Obed trošku menší, ale stále by to malo byť plnohodnotné jedlo. Večera by mala byť ľahšia, menšia. Určite by to nemalo byť naše hlavné jedlo dňa.
Pravidelná strava naštartuje váš metabolizmus. Už len tým, že telo       potrebuje stráviť všetko to jedlo. Ak skombinujete pravidelnú stravu a pravidelný tréning, budete vyzerať ako „obrátený trojuholník“. Široké ramená a úzke boky.

Hlad a dehydrácia:

Ak ste stále hladný, môže to byť znak, že ste dehydrovaný.
Častým syndrómom dehydratácie je hlad.
Pitie vody vám dodá viac energie. Je to hlavný „pomocník“ pri trávení, enzymatických funkciách a produkcie energie v tele.

Na záver tu máte pár krokov ako zlepšiť svoj výzor.
V prípade otázok ma kontaktujte, rád vám poradím, alebo pomôžem vypracovať plán atď.

Kroky na chudnutie:
·        Nikdy nedržte diétu.
·        Jedzte pravidelne a menšie hlavné jedlá (raňajky, obed, večera),
pridajte desiatu a olovrant na zvýšenie metabolizmu.
·        Jedzte kvalitné potraviny.
·        Pite dostatočné množstvo vody (2 - 3 litre denne).
·        Buďte aktívny.
·        Choďte do postele okolo 22:30.

Foto attribution:
http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=151




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára